Nossa claustra ha buca mirs

Per la fini­zi­un dil giu­bi­le­um dad 800 onns da nies uor­den ha papa Fran­cestg pli­dau tier nus cun plaids edi­fi­conts. En in mund eivers sco duront il tschei­ver sei­gi ei nies pen­sums spe­cial da suan­dar igl evan­ge­li da Jesus Cri­stus fideiv­lam­ein cun plaid ed ovra. „Vus essas il sal dal­la tia­ra e la glisch dil mund.” (Mt 5, 13–16) Quei plaid da Jesus – plidaus tier nus oz en ina socie­tad dal­las fic­zi­uns, dil con­sum e dil bar­lot super­fi­ci­al – tuc­ca nus e lai sefer­mar nus. Ein buca tut­tas valurs daven­ta­das rela­tiv­as? Schi­zun la ver­dad vegn neu sco smin­ca­da. Nus semo­vin en ina schin­um­na­da „socie­tad liqui­da” (Zyg­munt Bau­mann). Ils car­st­gauns enquer­an puncts fixs en lur veta. Els sesen­tan savens sco cur­dai orda lur „sistem da coor­di­na­tas”, sen­za puncts d’orientaziun solids e sta­bils per lur iden­ti­tat. Quei stu­ein nus rea­li­sar e vulein reflec­tar ei pli da rudi­en. Tgei pite­schan ils car­st­gauns actu­al­mein il pli fetg? Eis ei buca la pres­si­un sfurzada da stuer cre­scher, esser inno­va­tivs ed aug­men­tar la spert­adad, che vegn dic­ta­da a nus d’in patert­gar capi­ta­li­stic. La tema dal­las con­se­quenz­as dra­ma­ti­cas da nies agir che por­ta nus effec­ti­va­m­ein als cun­fins da nos­s’e­xi­sten­za? Nus vesein il stan cri­tic dal­la nati­ra, da nos­sa tia­ra, dal­la poli­ti­ca, dal­la scurdada dal­las struc­tu­ras com­mun­ab­las, la dimi­nu­a­zi­un da soli­da­ri­tad den­ter ils pie­vels, sco era cri­sas pers­u­na­las cun lur temas dil futur.

Cun quellas damondas essan nus sefat­schen­ta­das duront nos­sa sco­la­zi­un dils 5 da zer­c­la­dur, secape­scha era el con­text digl evan­ge­li. Co sav­ein nus rispun­der a quei „liquid” cun enz­at­gei con­cret? Tgei ein las „bunas ovras” en tut quei dis­tract, mal­se­gir e da cuor­ta durada.

Nus stein pér all’ent­schat­ta. Il Sogn Spért vegn a stuer gidar e scla­rir a nus. Siu fiug vegn a stuer vivi­fi­car nus – ense­men cun quels biars car­st­gauns da buna­ve­glia. Co saves­sen nus autrui­sa esser il sal dal­la tia­ra e la glisch dil mund?

Sora Wil­hel­ma Kal­pers